15 de novembre del 2010

Crònica de campanya (2): Un debat de cap de setmana


Dissabte, mentre els companys i les companyes de la Coalició a Granollers instal·laven la paradeta informativa al Pavelló Olímpic (quina gran victòria del BMG contra l'Ademar!) jo vaig poder acompanyar la Marina Escribano al debat de candidats comarcals organitzat per Punt 7 Ràdio Sant Celoni. Algunes consideracions sobre el contingut del programa:

1a: Prop del 50% de la durada del debat es va dedicar a la qüestió identitària. En plena crisi, amb un país amb 600.000 persones aturades, em sembla un luxe asiàtic no centrar la discussió en les solucions per reactivar l'economia i generar ocupació.

2a: CiU - en aquest cas en Jordi Cuminal - continua centrant la seva campanya en el missatge de "govern fort" versus "desgavell tripartit". Això mentre el mateix Cuminal es declara independentista, Duran i Lleida vol ser ministre a Madrid i Mas... bé, Mas depèn de la lluna.

3a: Tot això sumat al brindis al sol del concert econòmic, que pensen aconseguir gràcies a la bona disposició de PSOE i PP a reformar les lleis orgàniques pertinents al Congrés de Diputats. Que el model federal és complicat d'assolir per manca de socis a les Espanyes ja ho sabem. El que no sabíem és que el Congrés estés ple de partidaris del concert (ja no dic d'independentistes!).

4a: Cuminal: "no pot ser que un partit [ICV-EUiA] amb menys d'un 10% de vot determini les polítiques del Govern. No sense agrair la seva afirmació, des d'ara demano que el 3,05% de vot que CiU representa al Congrés no sigui clau per aprovar reformes laborals, retallades socials i similars. Ni que sigui per coherència.

5a: El PSC - Pere Rodríguez - insisteix que ni reeditarà el tripartit ni pactarà amb la dreta. Així les coses, José Montilla és el primer candidat del Partit dels Socialistes que enlloc de presentar-se a president de la Generalitat es presenta a cap de l'oposició.

6a: Les coincidències - només matisades en les formes, i de vegades ni això - entre CiU i PSC en matèries com les reformes econòmiques, les infraestructures o les retallades dels serveis públics fan por. Si els socialistes volen renegar de les polítiques del Govern d'Entesa ja ens preocuparem altres de posar-les en valor...

7a i darrera: Només ICV-EUiA vam parlar de modernització del model productiu, d'aprofundiment en l'estat del benestar, de solucions a la crisi energètica, de nous jaciments d'ocupació, de polítiques públiques d'habitatge, de millora de la qualitat de l'aire, de fiscalitat progressiva, de transport públic, de la necessitat que la banca obri l'aixeta del crèdit, d'equitat en l'accés a l'educació, d'unitat en la defensa dels drets nacionals...

Curiosament, els temes que acabo de citar i dels quals ni PSC, ni CIU ni ERC no van fer ni una sola proposta són dels que la gent parlava ahir diumenge a la paradeta informativa que vam instal·lar al mercat de Canovelles. És que alguns no són d'eixe món...