Article publicat al diari digital AraVallès avui dijous
Aquest dimecres s'han complert 79 anys de la proclamació, el 14 d'abril de 1931, de la II República. Iniciativa per Catalunya Verds i Esquerra Unida i Alternativa, com cada any, hem commemorat l'aniversari amb actes públics a diferents localitats del Vallès Oriental, actes on ha sonat l'himne de Riego i on ha onejat la bandera vermella, roja i morada.
Rememorar avui la II República no és només - que també! - recordar com l'aixecament feixista de 1936, que va donar lloc a quaranta anys de dictadura, va truncar les il·lusions que la ciutadania del nostre país havia dipositat en el règim republicà. Ni és només - que també! - homenatjar aquells i aquelles que van lluitar per defensar la legalitat vigent que el govern republicà representava, motiu pel qual van patir repressió, persecució, exili i, en molts casos, mort.
Rememorar avui la II República és posar de manifest que els valors republicans de democràcia, llibertat, igualtat, laïcitat i justícia són avui més vàlids que mai. I ho són perquè ens trobem en una societat on, davant la situació d'incertesa i d'inseguretat generada per una crisi econòmica sense precendents, semblen tenir més predicament les sortides individualistes basades en la llei del més fort que no pas el convenciment que cal avançar en la cohesió social i aprofundir en els drets fonamentals de ciutadania perquè sigui possible un nou model social i econòmic més just i sostenible.
La Constitució republicana de 9 de desembre de 1931 va aportar avenços revolucionaris per al moment històric en què es va promulgar: establia les llibertats individuals d'expressió, associació, circulació, afiliació política, credo, etc; fixava que l'Estat havia de garantir de manera universal els drets socials bàsics com l'ensenyameny i la sanitat; reconeixia els drets nacionals de Catalunya, Euskadi i Galícia, obrint la porta a la constitució d'un veritable Estat federal...
Setanta-nou anys més tard, molts principis d'aquell text constitucional encara no s'han assolit. I això es deu no només a la foscor dels quaranta anys de dictadura, sinó també a la democràcia "de baixa intensitat" en què va desembocar el procés de transició iniciat amb la mort de Franco. Davant d'aquesta situació, ara és el moment d'afrontar el gran repte que se'ns planteja: convertir la crisi de valors associada a la inestabilitat econòmica i social en l'oportunitat de bastir el nou edifici d'un Estat social de drets i llibertats que recuperi el camí iniciat el 1931 i truncat cinc anys després per la insurrecció feixista.
Salut i República!!!
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada