12 d’abril del 2010

Granollers participa?


El proper 25 d'abril Granollers formarà part del tercer - si no m'he descomptat - torn de consultes populars sobre la independència. Caldrà veure quina afluència tenen les urnes els dies de vot anticipat i el mateix diumenge 25, però donant un cop d'ull al web de Granollers Decideix queda clar que, si més no per a un cert volum de gent, la idea resulta engrescadora.

Aquest exercici de democràcia participativa - amb totes les seves mancances, que en té - es produeix quan Granollers està elaborant el seu Pla Municipal de Participació (PMP); el document es va aprovar inicialment en el Ple del passat mes de febrer, a partir del qual es va obrir el període d'exposició pública (un procés aquest del que - permeteu-me la ironia - estic segur que tota la ciutat n'està al corrent).

No es poden esperar de l'aprovació del PMP, tot i les bones declaracions de principis que s'hi poden llegir, grans canvis en el funcionament municipal. Qüestions clau com l'ordenació dels processos participatius i la clarificació del maremàgnum de consells municipals i d'altres òrgans consultius hi apareixen només apuntades, a l'espera del posterior desenvolupament - ja durant el mandat posterior a les eleccions municipals de maig de 2011 - d'un Reglament de Participació. El mateix ocorre amb el paper de la ciutadania no associada. I de les al·legacions presentades per ICV encaminades a dotar d'una major transparència comunicativa tant l'activitat diària com la presa de decisions de l'Ajuntament, sospito que ben poca cosa serà acceptada per l'equip de govern.

En el Ple Municipal del passat 30 de març jo mateix vaig poder intervenir per defensar una moció d'ICV-EUiA de reconeixement de la II República. Ara bé, la meva intervenció va ser possible en el torn de precs i preguntes del públic (fora per tant del contingut "oficial" del Ple, el que consta en acta) i quasi mitja hora després que la Secretària Municipal hagués donat compte del resultat de la votació de la moció en un òrgan tancat i aliè a la ciutadania com és la Junta de Portaveus. És el mecanisme que el Reglament Orgànic Municipal de la nostra ciutat preveu per al debat de les mocions, les presenti qui les presenti. Tot amb l'objectiu - segons ha defensat diverses vegades l'alcalde Mayoral - de donar agilitat al Ple i de no traslladar-hi farragosos debats polítics sobre qüestions que sovint sobrepassen el límit de les competències municipals.

Al Ple del 30 de març les persones presents entre el públic - premsa i claca dels grups municipals al marge - es podien comptar amb els dits d'una mà. Una situació còmoda per a l'equip de govern i que, en bona mesura, respon a la manca de continguts ideològics dels punts de l'ordre del dia. Perquè el punt que permetria la ciutadania escoltar els seus representants electes debatre de política, el de les mocions, prefereixen ventilar-se'l en privat.

Compte amb això: aviam si el dia 25 Granollers demostrarà que sí vol participar i que, ja que els mecanismes de què disposa l'Ajuntament no ho posen fàcil, la societat civil ha decidit muntar-s'ho pel seu compte...

Ah! M'hagués encantat poder linkar el text del PMP. Ho hagués pogut fer si estés disponible, per exemple, al web municipal...

1 comentari:

Anònim ha dit...

Jordi,

Et proposo fer unes jornades xules sobre participació ciutadana on debatre aquests assumptes i exposar models més oberts.

Fem-les a Granollers i/o al Vallès Oriental, segons escaigui, aquesta propera tardor o hivern, que la propera primavera hi haurà eleccions locals i un debat així ara ja és urgent.

PGG (ja saps qui soc)