31 de maig del 2010

El civisme, el tocino i la velocitat


L'ajuntament de Granollers ha aprovat inicialment, amb els vots del PSC (que governa amb majoria absoluta), la seva nova Ordenança dels Espais d'Ús Públic i Civisme. L'objectiu del text - qüestions administratives al marge - és "crear un instrument que ens permeti avançar cap a un model de ciutat que volem més cívica i respectuosa amb l'espai públic" (sic).

Quan un sent parlar de reglamentar el civisme de seguida li ve al cap la desafortunada ordenança aprovada per l'ajuntament de Barcelona el 2005. En aquell moment des de sectors de l'esquerra política (ICV entre d'altres) i social (encapçalada llavors per la Federació d'Associacions de Veïns de Barcelona) es va mostrar l'oposició que problemàtiques amb una evident arrel social com l'exercici de la prostitució i de la mendicitat es pretenguessin assimilar a qüestions com els sorolls o la tinença de mascotes, per citar dos exemples a l'atzar.

En el cas de la capital catalana no va haver-hi moviment de les posicions de partida i el PSC va ajudar-se dels vots de la dreta per aprovar un text que el temps s'ha encarregat de situar al seu lloc. Hi havia una greu equivocació de partida, la de cercar una ciutat-aparador on les injustícies socials que "malmeten" la imatge s'amaguen sota la catifa, i aquesta equivocació s'ha evidenciat en la impossibilitat de resoldre amb una gestió de maquillatge problemes que requereixen uns instruments polítics molt més complexos.

Cinc anys després, i com si res no hagués passat i res no haguessin après, els socialistes granollerins tornen a caure en el mateix error. Especialment greu és que el PSC, que fa bandera de les polítiques socials, tracti situacions que sovint amaguen veritables drames personals amb una frivolitat i una manca de rigor polític - i a la vegada amb una manca de diàleg amb els agents socials - intolerables.

Així, l'ordenança granollerina, entre d'altres perles, preveu sancions de fins a 750€ per a les persones que "exerceixin la mendicitat" o que tinguin "conductes o relacions de naturalesa sexual amb les quals s'ofereixi, se sol·liciti, s'exhibeixi, es negociï, s'accepti o es mantingui de manera directa o indirecta als espais d'ús públic i que comportin retribució econòmica".

Encara bo que el mateix text dóna la solució màgica a ambdues situacions en articles següents als anteriors:

105.2: "Els serveis públics vetllaran perquè les persones no es vegin abocades a la mendicitat".

111.1: "L'Ajuntament de Granollers, a través dels serveis socials competents i del servei d'atenció a les víctimes de violència, prestarà informació i ajut a totes aquelles persones que es trobin en situació de prostitució a la ciutat i vulguin sortir de la mateixa".

Això després de multar-les, s'entén. Visca el cinisme!