7 de setembre del 2009

Les vergonyes del "cas Valentine"


Aquesta tarda he estat recolzant els companys i les companyes d'ICV-EUiA de La Llagosta en la roda de premsa on han exposat el posicionament de la Coalició sobre el que ja es pot anomenar "cas Valentine". Un resum en tres actes per als no iniciats:

1. Fa uns cinc anys l'ajuntament de Montcada i Reixac aprova la requalificació, en el marc del Pla General Metropolità, de la zona verda coneguda com a Can Milans, al límit del terme de La Llagosta, per tal que s'hi traslladi la fàbrica de pintures i vernissos Valentine i així surti del nucli urbà. Aquest fet va provocar el rebuig general de la ciutadania de La Llagosta i la creació d'una plataforma veïnal d'oposició.

2. Vist que el moviment ciutadà contra el trasllat de Valentine a Can Milans adquireix proporcions considerables, el PSC s'afegeix a la plataforma i trasllada el tema al camp de l'acció de govern. Així, l'ajuntament de La Llagosta presenta un contenciós administratiu davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya contra la reforma urbanística aprovada pel consistori de Montcada. Mentrestant, es fa efectiu el trasllat de l'empresa a la seva nova ubicació.

3. El mes de maig d'enguany, el TSJC falla a favor de l'ajuntament de La Llagosta en entendre "injustificat" el procés de requalificació dels terrenys de Can Milans, i informa les parts - entre elles l'ajuntament llagostenc - de la sentència.

Arribat aquest punt, hom pot esperar que l'equip de govern que encapçala l'alcalde Antonio Rísquez convoqui la resta de grups municipals i els membres de la plataforma per informar-los de la notícia i que, tot seguit, insti al compliment del dictamen judicial. Doncs no. La sentència del TSJC es guarda en un calaix i no en surt fins que, ja al mes d'agost, algú informa els membres del Grup Municipal d'ICV-EUiA de la situació. Dit d'una altra manera: s'oculta la informació a la ciutadania i als seus representants a l'ajuntament i no s'emprenen els mecanismes perquè es compleixi una decisió dels tribunals que beneficia el conjunt de la població.

Un cop el tema s'ha fet públic cal exigir una explicació al voltant dels motius que han portat Rísquez i els seus a obrar com ho han fet. I, més enllà d'això, cal que es donin a conèixer els contactes que hi pugui haver hagut entre els ajuntaments de La Llagosta i Montcada i Reixac i el Departament de Política Territorial i Obres Públiques per tal de "gestionar" l'execució del dictamen judicial. Per què si - com hom sospita - això ha estat així, la cosa és molt greu: ja no només tindríem un problema de transparència informativa; estaríem parlant d'un equip de govern municipal que actua segons els interessos del PSC i no dels seus veïns.

En qualsevol cas, el que és indubtable és que l'alcalde Rísquez i el seu equip de govern han convertit una excel·lent notícia per a la ciutadania llagostenca en un element de crispació i de polèmica. És d'esperar que, almenys aquest cop, els socialistes de La Llagosta no vulguin girar la truita - com van fer quan van trencar unilateralment el pacte de govern amb ICV-EUiA - per acabar atribuint a l'oposició la seva pròpia deslleialtat.


2 comentaris:

RJV ha dit...

No visc a La Llagosta ni a Montcada, ni treballo a Valentine. Tot això em sembla un despropòsit. S'h mogut una planta vella i perillosa al mig d'un casc urbà (algú també va requalificar sol que al seu dia va ser industrial a urbà fins a envoltar aquesta vella fàbrica i d'altres) a uns terrenys que són adjacents a un polígon industrial en una solució de continuitat en una planta nova, moderna, que estic segur que compleix amb tota la legislació vigent en tema de químics (que és moltíssima) i que manté a un grapat de familias.
No s'ha de confondre el que és el medi ambient de veritat amb falàcies i el que s'est`reclamant no t´cap sentit comú. En tot cas, si s'han de depurar responsabilitats que es depurin però aqusta planta, que vaig visitar l'altre dia, és un exemple de respecte als treballadors i a l'entorn.

Jordi Garriga i Molinera ha dit...

Ningú dubta que la nova planta de Valentine compleix la normativa ambiental i de seguretat. Com ningú vol enviar a l'atur els treballadors i les treballadores de Valentine.

Ara bé, hi ha tres elements que són inqüestionables i dels quals s'haurien de desprendre responsabilitats polítiques:

1. El TSJC ha declarat nul·la la requalificació no pas per qüestions ambientals sinó urbanístiques i de planificació del territori, argumentant que la decisió de l'ajuntament de Montcada és contrària a l'interès comú.

2. L'ajuntament de la Llagosta ha amagat informació als seus ciutadans - inclús als qui van promoure el recurs conjuntament amb el propi ajuntament - i als seus representants al consistori.

3. L'equip de govern que encapçala Rísquez ha utilitzat diners públics - amb l'edició expressa d'un butlletí "municipal" on només té veu el PSC - per defensar el posicionament del govern i atacar l'oposició.