14 de maig del 2009

Via Vallès o la veu del territori

Ahir dimecres vaig assistir al Casino de Granollers a la presentació pública de Via Vallès. Es tracta d'una associació formada per professionals de diversos àmbits amb dos nexes d'unió: el seu sentiment de pertinença al Vallès i la seva aposta per una planificació territorial rigorosa i consensuada amb els agents econòmics, socials i polítics de la Comarca.

Hi ha alguns elements en Via Vallès que són novedosos i que voldria remarcar. El primer d'ells és que, potser per primer cop, es fa una reflexió sobre el futur del Vallès des del Vallès. No és qüestió - perquè seria absurd i contraproduent - d'ignorar la realitat d'una capital amb la força de Barcelona. Però em sembla interessant donar una visió alternativa a la centralista tradicional, una visió on la planificació de la Regió Metropolitana es faci en clau de "ciutat de ciutats" i no de "ciutat i perifèria". A més, aquesta lectura des del territori respon a un sentiment identitari, de pertinença, que com deia algú ahir "es palpa sobre el terreny però mai aflora de manera visible".

L'altre aspecte que fa de Via Vallès una iniciativa interessant i de la qual ens hem de felicitar és el fet que la societat civil s'organitzi, més enllà de les associacions sectorials (ecologistes, econòmiques...) per convertir-se en un interlocutor del territori en els debats polítics sobre el model de país. Aquesta societat civil és conscient que el Vallès es troba en un moment clau per al seu futur a mig termini, amb l'elaboració en tràmit del Pla Territorial Metropolità i dels diferents plans directors que se'n derivin, i vol adquirir protagonisme en el debat no des d'una perpectiva corporativista o de lobby, sinó amb una visió global i apostant per un model de país molt concret.


Aquesta aposta per un model basat en el transport públic i en la mobilitat sostenible; per unes infraestructures integrades al territori i dimensionades en funció de les seves necessitats; per un desenvolupament econòmic fonamentat en el coneixement, la innovació i les activitats d'alt valor afegit; per uns sistemes urbans cohesionats socialment i en equilibri amb la xarxa d'espais oberts... és una aposta amb la que molts ens sentim identificats i que dóna elements de futur per avançar cap a un Vallès econòmicament i socialment més just, sostenible i modern.

Sort doncs, que hi ha molta feina a fer!